Vårt indre kompass

Vårt indre kompass

«Hva er det egentlig jeg driver med?» «Hva gir det meg?»  «Hva vil jeg bruke livet til?»

Jeg tror at ettertenksomhet er sundt. Av og til må man sjekke og se hvilken retning vårt indre kompass sikter inn på. Er det rett vei for meg?

Hva vil jeg ha?
Glede, kraft og gode relasjoner er det første som faller meg inn.

Og så slår det meg: Ingenting av dette kan oppnås uten gjennom relasjoner. Vi vet at vi er til gjennom relasjoner. Uten relasjoner ville vi ikke eksistert, eller vi ville ikke visst at vi levde. Tenk over det! Relasjoner til andre mennesker, men også dyr - og faktisk ting - viser oss at vi lever! Med ingenting å relatere til hadde vi vært ingenting.

Det er gjennom relasjoner, gode eller mindre gode, at vi lærer oss selv å kjenne. Vel, noen relasjoner kan gi et midlertidig feil bilde av oss selv, om vi ikke er våkne. Dessverre er det mange eksempler på det, der noen mister helt troen på seg selv.


Relasjoner med andre mennesker er så viktige for oss, at av og til går vi på akkord med egne verdier for å beholde en relasjon selv når den er usunn for oss. Er vi heldige så lærer vi av det, om enn på en smertefull måte, hvem vi ikke ønsker å være, og hvem vi ikke er.  

Gjennom gode relasjoner og gode samtaler er det som om hjertet eser ut og flommer over. Frykten som alltid ligger klar og lurer forsvinner som dugg for solen!

Vi vet at kjærlighet slår frykt
. Alltid. Tenk på det. Når vi har vært med gode venner, hvor er frykten da? Eller med en god kjæreste? Da kan jeg nesten gå gjennom ild og vann uten frykt.

Alternativet til å følge hjertet er den mekaniske og innlærte tenkingen.  Jeg kaller den roboten i oss. Med tanker som til stadighet kverner. Med den følger usikkerhet og frykt. Den henter opp igjen de vonde følelsene som har satt seg i kroppen ved gamle opplevelser. De blir forsterker hver gang vi handler ut fra den følelsen, slik at det blir enda mer «sant» neste gang den dukker opp.

Det verste er at den følelsen av og til ikke er sann på ordentlig. Fordi vi med automatiske tanker driver og generaliserer og tolker og av og til helt misforstår. Automatiske tanker er bygd på forsvar, også når forsvar ikke trengs.

Likevel, vi trenger begge deler. Vi er både kropp og ånd.

De mekaniske tankene hjelper oss gjennom det fysiske livet. De kan for eksempel gi rask reaksjon og beskyttelse ved reel fare. Men, de kan også brukes til å rense ut de gamle erfaringene som stopper oss: Ved å koble dem med hjerte-tenking kan vi bearbeide dem og bli ferdig med dem.


Å tenke med hjertet viser det som er sant for oss, og hjelper oss på rett vei og til gode relasjoner som gir lykke. 

Når vi står ved et veiskille, så er Hjertet det beste kompasset. Alltid. Ved å følge hjertet og handle ut fra hjertet så kommer også den etterlengtede roen, kreativiteten og livsgløden frem. Og gleden. Vissheten og følelsen av fellesskap vokser. Nye relasjoner oppstår. Den åndelige delen i oss får sin rettmessige plass. Med det følger en trygghet om at du ikke er alene. Samtidig en sikkerhet i vårt eget selv.

Om du nå tenker at du ikke helt vet hva du søker, hva dine innerste lengsler er, så får du denne meditasjonen "Dine innerste lengsler" i gave.  Kanskje du gjennom den finner ditt svar.