Ingen følelser er dårlige - i seg selv

Ingen følelser er dårlige - i seg selv

Mens verdier er gode veivisere gjennom livet, så kan følelser melde fra når det er behov for kursendring. Vi må bare akseptere alle våre følelser først.

Enten du liker følelsene som dukker opp eller du skammer deg over dem, aksepter dem! Jada, akkurat det sa jeg. Aksepter dem, uansett hvor mye du skjemmes

Hvis du skyver en uønsket følelse bort uten å anerkjenne både smerten og bakgrunnen til den, så setter den seg bare fast et sted i kroppen. Til slutt kan den bli til «vondt i kroppen» her eller der. La den i stedet være til hjelp! 

Følelser er et termometer på vår tilstand og kan fortelle oss om våre behov. Om det er en følelse av misunnelse eller sinne, så kan de ved nærmere ettertanke tydeliggjøre et ønske om en endring.

Endringen må gjelde en selv. Vi kan ikke endre andre. Vi kan endre situasjonen ved å ta affære.  Ikke forbli enten det er et hjelpeløst offer for andre, eller et offer for egen manglede handlekraft. Gjør det som gjøres må! 

Slik kan følelser vi skammer oss over bli til et hjelpemiddel som gjør livet bedre. Et hjelpemiddel til selvutvikling, til å gi slipp, til handlekraft, og dermed til større tilfredshet og selvaksept. Som en bonus blir vi faktisk mer tolerante og rause også. 

Det ligger som oftest i vår fortid det som trigger at vonde følelser dukker opp. Noe vi bærer med oss. Kanskje noen som såret en gang, eller noe som aldri ble noe av, men som andre fikk gjort.  Det gjelder å finne en måte å gi slipp på, og komme videre til bevegelse, til flyt.

Står du fast, og ikke vet hvordan du skal komme deg videre når den dårlige følelsen kommer, så lag gjerne en liten tilstandsrapport over situasjonen her å nå. Hva lå bak reaksjonen din? Våg å kjenne etter: Hvorfor følte du egentlig slik?  Ta tempen på her og nå tilværelsen din. Hvor fornøyd er du på det livsområdet dette gjelder? På en skala fra 1 - 10?
Hva skal til for å komme to hakk høgere på skalaen?

Følelsen i seg selv er ikke dårlig. Omfavn sinne, nag og alt annet du føler fordi disse følelsene er en del av den du er akkurat nå. Bruk de til å komme videre! Tillat dine følelser å lede deg på rett vei.